Na zijn huwelijk in 1918 met Marie Peers, startte Oscar Cuyle een boerensmidse in de Desselgemsestraat in Ooigem. Er werd vooral gewerkt aan landbouwmateriaal. Ook het smeden van hoepels rond karrenwielen was een dagelijkse bezigheid.

Daar het trekken van wagens in die tijd voornamelijk door paarden gebeurde, werden er in de smidse ook paarden beslagen.

Met deze activiteit werden de eerste stappen in de transportwereld gezet. Vanaf die tijd heeft de familie Cuyle - eerst onbewust en later weldoordacht - altijd een antwoord gezocht op de noden van voermannen, transporteurs en de plaatselijke nijverheid.
De zaak werd rond W.O.II verder uitgebouwd door de drie zonen van het gezin: Roger, NoŽl en Herman. Ze vonden in het achtergebleven legermateriaal na de oorlog, een belangrijke bron van inkomsten. Legervrachtwagens, jeeps e.d. werden uit elkaar gehaald en de eerste vlaswagens op as met luchtbanden waren te zien op de talrijke roterijen langs de Leie. De bloeiende vlasnijverheid zorgde voor een hele evolutie in het transport. De gebroeders Cuyle sprongen mee op deze wagen, om een passende woordspeling te gebruiken, en leverden naast vlaskarren ook aanhangwagens om de oogst binnen te halen.
Eind jaren '50 verhuisde de zaak naar de Wielsbeeksestraat in Ooigem en werden de activiteiten verder uitgebreid. Vanaf toen werden assen en banden aangekocht en werden er vooral aanhangers en opleggers gebouwd voor de vlas- en houtspaanplaten industrie.Ook onderhoud van de voertuigen werd een belangrijk onderdeel van de bedrijfsactiviteit.

Eind jaren '80 werd het bedrijf overgenomen door de derde generatie, Raoul en Ann Cuyle, en omgevormd tot de NV Werkhuizen Cuyle. Service en het ingaan op de specifieke eisen van de klant droegen bij tot het succes van de onderneming. Gestaag is de firma meegegroeid met de evolutie in de plaatselijke industrie en daarbuiten.

Momenteel wordt de onderneming geleid door Raoul Cuyle. Net als in het begin is onze grootste bekommernis: meedenken met de klant en een oplossing zoeken voor alle mogelijke transportproblemen. Een team van gemotiveerde medewerkers en meer dan 50 jaar ervaring in de sector, zijn een garantie voor een perfect afgewerkt product.